ostropestrec-mariansky-vyskyt-onemocneni-jater-dramaticky-stoupa-vasbylinkar-cz

Výskyt nemocí jater dramaticky stoupá. Odborníci bijí na poplach.

Odborníci na hepatologii z Ministerstva zdravotnictví bijí na poplach před „tichým zabijákem“. Za tímto odstrašujícím slovním spojením se skrývá naše vnitřní chemická laboratoř – naše játra.

Pokud nám postupně vypovídají poslušnost, pravděpodobně to ani nezjistíme. Játra totiž nebolí. Je tedy častým jevem, že člověk ani netuší, že s nima není vše v pořádku. Zjevné a jasně pozorovatelné příznaky onemocnění jater se objeví až ve stádiu, kdy už může být pozdě.

O onemocnění jater se mnoho z nás dozvídá buď náhodně, v rámci výsledků nějakého komplexnějšího vyšetření, nebo v tom horším případě, až ve fázi komplikací, když se objeví potíže.

Závažnost situace potvrzuje i reportáž televize TA3:

reportaz-vyskyt-chorob-pecene-dramaticky-rastie

Patříme mezi země s nejvyšší úmrtností na onemocnění jater v Evropě!

Naše země patří mezi ty s nejvyšší úmrtností na onemocnění jater v Evropě a tento trend má navíc stoupající tendenci. Podle slov hlavního odborníka Ministerstva zdravotnictví na hepatologii stoupl počet lidí s onemocněním jater oproti nedávným dobám až více než 5-násobně. Choroby jater se podle tohoto trendu už o pár let stanou hlavní příčinou úmrtnosti v naší zemi. Nemocnice již v současnosti kvůli nárůstu onemocnění jater vytvářejí oddělení specializované na nemoci jater.

Kdo jsou hlavní nepřátelé našich jater?

Problémy s játry nejsou jen výsadou starších generací jak by se mohlo na první pohled zdát. Ve zvýšené míře se onemocnění jater vyskytují již v třetí dekádě našeho života, tedy i u „dvacátníků“ a stupňují se se zvyšujícím se věkem.

Náš organismus je denně zatěžován ze všech stran a častokrát se tomu nelze vyhnout. Do našeho těla se dostávají různé škodlivé látky obsažené v potravinách, které denně konzumujeme, jsme vystaveni stresu, působí na nás chemikálie v drogerii, užíváme léky, častokrát dlouhodobě. Nesmíme zapomínat ani na vrozené a genetické predispozice k onemocněním jater. Až dvě třetiny lidí, kteří mají problémy s játry mají nadváhu (pozor – nepleťme si nyní obezitu s nadváhou. O tom, že trpíte i když pouze mírnou nadváhou, nemusíte ani vědět). Jíme příliš mnoho a nekvalitně, pijeme alkohol více než bychom měli a zanedbáváme pohyb. Více o záškodnících útočících na vaše játra se dovíte v tomto článku.

Jak zjistím, zda jsou moje játra v ohrožení?

Jak jsme zmínili, protože játra nebolí, o tom, že máme problém často ani netušíme.
Játra vám při jejich systematickém poškozování nemusí vypovědět ze dne na den, o to nepříjemnější bývá překvapení, když vám diagnostikují některé z jejich nejběžnějších onemocnění jako cirhózu, steatózu, hepatitidu, nebo taky nádorové onemocnění. Proto je vhodné svým játrům pozorně naslouchat a včas zjistit, zda začínají „stávkovat“.

Na co si tedy dávat pozor? Pokud pozorujete některý z těchto příznaků, je načase zbystřit pozornost:

  • přecitlivělá a svědivá pokožka a změny na kůži
  • změny ve vylučování
  • poruchy trávení a pocit plnosti v břiše
  • přetrvávající únava a svalová slabost, ztráta vitality
  • bolesti v břiše
  • pobolívání kloubů
  • neurčitý tlak v pravém podžebří

 

Prevence a léčba – přímo z přírody

Přestože se onemocnění jater nevyplatí brát na lehkou váhu s mnoha z nich víme účinně bojovat – a to i čistě přírodní cestou, bez léků. Často využívaným pomocníkem na ochranu (prevenci) a obnovu funkcí jater je Ostropestřec mariánský, podávaný jako drcený plod. Tato bylinka má již stovky let své pevné místo v rámci prevence onemocnění jater a detoxikace organismu, stejně účinně však pomáhá tam, kde již poškození jater nastalo. Obsahuje komplex látek nazývaných silymarin, který dokáže obnovovat jaterní buňky a zároveň zlepšovat činnost těch poškozených. Pomáhá z organizmu odstraňovat škodlivé látky a jeho účinky mohou být využity při problému se „ztukovatěním jater“ (steatóza) i jinými onemocněními jater (cirhóza, hepatitida, karcinomy, …).

Zdroj: TA3

Žádné komentáře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Zavřít

VasBylinkar.cz si ukládá soubory cookies, které pomáhají zlepšovat jeho fungování. Využíváním našich služeb s jejich ukládáním souhlasíte. Více info.